Caroline Vons werd als tweelingspecialist gevraagd om mee te werken aan het programma Spraakmakers (23-2-2024).
Audio fragment van het programma.
Kijktip: mini documentaire Tweelingen (met daarin een bijdrage van Caroline Vons):
https://www.youtube.com/watch?v=9J-Yzf5zVzA (2024 gemaakt door Romee Snijders)
Documentaire: Lone Twin
Een zeer bijzondere documentaire (http://www.lonetwindocumentary.com/) over de bijzonder en boeiende dynamiek tussen tweelingen. Deze documentaire (regisseur Anna Van der Wee, 2011, 71 minuten) richt zich op de interacties binnen een tweeling en het proces van het verlies van een tweelinghelft. Anna Van der Wee verloor haar tweelingbroer toen ze twintig jaar oud was. Deze ervaring is zeer ingrijpend en pijnlijk voor haar en beïnvloedt erg haar kijk op haar leven. Ze richt zich erg op het onderzoeken van de unieke en zeer bijzondere relatie binnen een tweelingkoppel en ook hoe verlies/sterven van de tweelinghelft beleefd wordt. In de documentaire geeft ze een beeld van de zeer unieke, onvoorwaardelijke en persoonlijke band binnen een tweelingkoppel, de onderlinge dynamiek, en hoe verlies ervaren wordt in verschillende culturen wereldwijd. De deskundigen in de documentaire zijn opgegroeid binnen een tweelingrelatie en ter zake kundig! Over de grens van de dood blijft het tweeling verwantschap heel voelbaar en blijft de unieke band. You tube: http://www.lonetwindocumentary.com/trailer.html
Documentaire Tweezaam:
EEN DOCUMENTAIRE (2022) OVER SAMEN EENZAAM ZIJN IN EEN MAATSCHAPPIJ DIE TWEELING ZIJN IDEALISEERT.
IDENTIEKE OBJECTEN, WIJ ALS MENSEN VINDEN DIT MOOI. HET FASCINEERT ONS. DEZE FASCINATIE GAAT VERDER DAN ALLEEN OBJECTEN. IDENTIEKE PERSONEN VINDEN WIJ INTERESSANT. MAAR WAT ALS JE ZELF ONDERWERP WORDT VAN DEZE MAATSCHAPPELIJKE FASCINATIE. DE TWEELINGEN FASCINATIE. JE BENT BIJZONDER. DAT IS FIJN. TOCH?
Zo begint Leah Smith, zelf een van een eeneiige tweeling, haar documentaire over het zijn van een tweeling. In gesprek met zes andere tweelingen, variërend in de leeftijd van 14 tot 30 jaar oud, onderzoekt Leah deze fascinatie. Hoe ziet dit eruit? Wat merken tweelingen ervan? En hoe ervaren zij dit eigenlijk?
Artikelen om te lezen:
Tweeling zijn, een gave en een opgave (Tijdschrift voor groepsdynamica & groepspsychotherapie nr 1/2024). Een artikel met als basis een interview met Caroline Vons en haar tweelingzus Jeantine.
Meerlingen magazine 2022 (interview met Caroline Vons)
Separeren in verbondenheid: separatie-individuatieproblematiek bij identieke tweelingen in groepspsychotherapie (artikel van Caroline Vons voor het tijdschrift Groepen NVGP, 2001)